Ginko Anita Corfixsen
Glaskunst - Computergrafik - Maleri
 
ForsideGlaskunstSmykkerComputergrafikLinksKontakt

Kort historie om Glas

 

Ovnformet glas = fusing glass = kiln glass = koldt glas

Ovnformet glas er en næsten 4000 år gammel teknik, og er tidligere end glaspustning, som blev opfundet i Syrien i det 1. årh. f. år 0. Egypterne og Romerne var dengang de mest avancerede glasformere. Skåle, smykker og dekorative vægfliser blev produceret ved smeltingsmetoden i en jordovn bygget til lejligheden.

romersk skål
Romersk glasskål fra år 100 før nul
Full fuset og slumpet
Egyptisk glas
Egyptisk glaskunst som er over 2000 år gammelt
Fragment af en
egyptisk glasflise fra år 100 før 0
Egyptisk glasflise

 

 

Ovnformet glas går i glemmebogen

Da glaspustningen bliver opfundet, glemmes teknikken ovnformet glas helt. Pustet glas er en teknik , hvor der arbejdes direkte i en varm ovn, og kan anvendes til flere ting f.eks drikkeglas, skåle , kolber, vinduesglas mv. end ovnformet glas, der har en for-og bagside.

Ca. i 1935 bliver ovnformet glas genopfundet i USA. Glasfabrikker bliver opført i 1970´erne. En af de kendteste er Bullseye Glass Company.

Ovnformet glas består af 2 glasplader typisk 3 mm. hver, som smeltes sammen i en glasovn ved ca. 820 grader. Det kan tage fra 16 til 24 timer (alt efter hvor stor glasovnen er), at fullfuse = smelte pladerne sammen.

 

Perleskoven

 

Derefter kan der lægge mere glas på, og reliefsmelte emnet(tagfuse). Hvorved glasset fremstår i forskellige niveauer.
Hvis glaspladen skal blive en skål, læggens den smeltede plade oven på en gipsform/metalform og slumpes dvs. smeltes ved en lavere temperatur så emnet falder ned i formen.

Fad med helleristning Helleristningsfad m bjørn

 

 

 
Home-Forside - Glaskunst - Smykker- Computergrafik - Links - Kontakt